Szex

Szex menstruáció közben – szabad vagy nem?

A menstruáció nem kell hogy akadálya legyen a szexnek. Természetes és biztonságos, ha éppen olyan felelősségteljesen teszitek, mint máskor.

A szex és a menstruáció külön-külön is kényes témák, a kettőről együtt már nem is beszélve. De mi itt a Yelonon nem riadunk vissza a tabuktól. Sőt! A tabukkal azért is fontos foglalkozni, mert sokszor pont ezekről a legnehezebb nyíltan beszélni.

Veszélyes?

Léteznek azzal kapcsolatos tévhitek, hogy a menstruáció ideje alatt kerülni kell a szexet, mert az valami „erkölcstelen” dolog. Ezeknek körülbelül annyi a valóságalapjuk, mint annak, hogy az önkielégítéstől homályos lesz a látásod vagy megvakulsz. A menstruációs vér nem veszélyes, és ha van kedvetek szexuális életet élni, amikor menstruálsz és/vagy a partnered menstruál, akkor hajrá. És természetesen ha nincs, az is teljesen rendben van.

A vélemények mindenesetre nagyon eltérőek. Vannak, akiknek a szex a legutolsó, amihez kedvük van a menstruáció idején, mert görcsöl a hasuk, nem érzik jól magukat, vagy egyszerűen csak egyedül szeretnének lenni, és bekuckózni egy film előtt. Mások arról számolnak be, hogy bújósabbak, érzékenyebbek, és fokozott szexuális vágyat éreznek a menstruáció alatt. De olyan is van, akinek az orgazmus enyhíti a menstruációs görcseit. Ami a nem menstruáló felet illeti: vannak, akiket egyáltalán nem tántorít el a menstruációs vér, de vannak, akiket nagyon is.

Ha már beszéltetek erről, és mindkettőtöknek oké a menstruációs szex, akkor a következőket érdemes tudni.

Foltok

A menstruáció alatti szex nem feltétlenül jár együtt kimoshatatlan foltokkal és az egész ágynemű cseréjével, és nem csak a zuhanyzószex az egyetlen megoldás (bár vannak, akik erre szavaznak). A szexnek sok olyan formája van, amely lehetővé teszi, hogy a menstruáló fél tampont vagy menstruációs kelyhet használjon az együttlét alatt.

A behatolásos szexhez viszont a tampont és a kelyhet el kell távolítani a hüvelyből. Ez alól csak az úgynevezett soft cup kivétel, amelyet nem kell kivenni behatolásos szexnél sem. Ha a szexnek ezt a formáját választjátok, és aggódtok a foltok miatt, pár könnyen mosható, például fekete színű törölköző kiválóan alkalmas az ágynemű védelmére.

Teherbe lehet-e esni a menstruáció alatt?

A rövid válasz az, hogy igen. De miért is? 

Az úgynevezett termékeny ablak a menstruációs ciklusnak a peteérés és az ovuláció (amikor a petesejt kilökődik a petefészekből) körüli szakasza, ekkor a legnagyobb a teherbe esés esélye. A termékeny ablak a legtöbb esetben a menstruációt követi a ciklusban, de ha valaki a menstruációt követően rövid időn (pár napon belül) ovulál, akkor már a menstruáció is a termékeny ablak része. Mivel nem tudjuk pontosan, hogy mikor van az ovulációnk, és hogy mikor vagyunk ebben a legtermékenyebb időszakban, ezért fontos a ciklus minden napján védekezni.

Mi a helyzet a nemi betegségekkel?

A menstruáció alatt magasabb lehet a nemi betegségek átadásának a kockázata. Ezért ugyanazok a szabályok érvényesek, mint egyébként. Ha te magad nem vagy tesztelve, és/vagy olyan partnerrel vagy, akinek nincs érvényes tesztje, akkor mindenképpen használjatok óvszert behatolásos szexhez, és óvszert vagy úgynevezett dental dam-et orális szexhez.

A dental dam egy kicsi, szilikonból vagy latexből készült lap, amelyet orális szex közben a külső női nemi szervre helyezve véd a nemi betegségektől (nagyon fontos, hogy mindkét fél csak a „saját oldalához” érjen hozzá). Sajnos a használata nem igazán elterjedt, és nem olyan könnyű beszerezni. Alternatívaként egy hagyományos óvszer is megfelel, amelyet – miután az óvszer zárt végét levágtátok – ollóval könnyen félbe lehet úgy vágni, hogy egy kis négyzetet kapjatok. Az alábbi videóban bemutatják, hogy hogyan.

FIGYELEM! Ez csak orális szexhez használható! „Hagyományos” behatolásos szex közben nem!

Marton Kata

Kiemelt kép: Margherita Paoletti.