Világ

Mi fér bele és mi nem? – Tanár- és diákjogok az iskolában

Beleszólhatnak a tanárok abba, hogy hogyan nézek ki? Figyelmeztethetnek, ha csúnyán beszélek? Lehet politikai véleményem? A válaszokból kiderül, mi mindent szab meg az iskolai házirend, és mi az, amihez jogod van az iskolában is.

„Megtehetik a tanárok?” – sok diák teszi fel ezt a kérdést, ha úgy érzik, igazságtalanul szólnak rájuk például az öltözködés vagy a csúnya szavak használata miatt, esetleg azért, mert sajátos véleményt fogalmaznak meg. Véleményük persze a tanároknak is lehet, el is mondhatják, de alapvetően az iskola házirendjében van leírva, hogy milyen szabályok vonatkoznak ezekre. A cikkből az is kiderül, megváltoztatható-e a házirend, ha az sérti a diákok önkifejezéshez való jogait.

Mik a szabályok a ruházkodásra, sminkre, körömlakkra? Táborozás alatt is ezek a szabályok érvényesek?

Elsősorban az iskolád házirendje tartalmazza azt, hogy milyen szabályok vonatkoznak erre, tehát abban tudsz ezeknek utánanézni. Fontos tudnod, hogy az öltözködéssel kapcsolatban az iskola csak a diákok egészsége, biztonsága érdekében hozhat szabályokat. Ha nem ezeket a célokat szolgálnák, akkor indokolatlanul megsértenék a tanulók jogait. Általában ugyanazok a szabályok kötelező részvételű iskolai programokon is, mint a suli épületében. Ha ez alól vannak kivételek, azok a házirendben megtalálhatók. Vannak olyan, törvényben előírt esetek, amikor az öltözködésed és a kinézeted már biztosan túllép egy bizonyos határt, tehát az alábbiakra nagyon figyelj oda:

  • Nem viselhetsz például semmilyen önkényuralmi jelképet. Önkényuralmi jelkép a mai jogszabályok szerint a sarló és kalapács, az ötágú vörös csillag, a horogkereszt, a nyilaskereszt és az SS-jelvény.
  • Testnevelésórán például megtilthatják a fülbevaló, nyaklánc, testékszer, piercing vagy egyéb olyan tárgy használatát, amik akadályozhatnak téged és másokat a mozgásban, vagy sérülést, balesetet okozhatnak.

Milyen jogaim vannak az iskolában a kinézetemmel kapcsolatban?

Az öltözködés és a külsőd megválasztása a te emberi méltóságodhoz, önkifejezésedhez való alapvető jogod, amelyet mindenkinek tisztelnie kell az iskolán belül és kívül is. Ezért ha a házirend nem tiltja, nem kell a tanáraid engedélyét kérned ahhoz, hogy kilakkozd a körmöd, fesd a hajad, orrkarikát hordj, vagy épp halálfejes pólót. Azonban figyelembe kell venned, hogy a társaid és a tanáraid véleményt mondhatnak rólad – főként akkor, ha a kinézeted, viseleted különleges, egyedi, eltér a szokásostól, és ezzel felhívod magadra a figyelmet. Ehhez meg nekik van joguk, ezt pedig neked kell tiszteletben tartanod. Viszont az ízlésedről és öltözködési szokásaidról csak addig fogalmazhatnak meg kritikát, amíg ezzel az emberi méltóságodat nem sértik meg. Tanáraidnak az oktatáson kívül van egy olyan feladata is, amely során nevelni próbálnak téged. Így nekik lehetőségük van felhívni a figyelmedet arra, ha az öltözéked, sminked nem illik bele az iskolai szokások közé. Ezt azonban csak mint véleményt, elgondolkodtató tényt közölhetik veled. Arra nem utasíthatnak például, hogy a ruhád vagy a hajad színe miatt menj haza.

Mit tehetek, ha a házirend mégis megsérti egy öltözködési szabállyal a jogaimat?

A diákönkormányzaton keresztül van lehetőséged ez ellen fellépni. A házirend bármikor módosítható, ezt a diákönkormányzat is kezdeményezheti. A diákönkormányzat ugyanis a házirend elfogadásakor tiltakozhat, ha úgy érzi, hogy olyan szabályokat tartalmaz, amelyek a diákok érdekével ellentétesek. A házirendben egyébként sem szerepelhetnek olyan előírások, amik a jogszabályokkal szembemennek. Új indokokat nem találhatnak ki benne például az öltözködésre nézve. Az iskolai öltözködési szabályoknak amúgy sem lehet mögöttesen fegyelmezési céljuk, a fegyelmezésre más eszközök állnak a tanárok rendelkezésére.

Megbüntethetnek a tanárok, ha csúnyán beszélek? Ha igen, akkor mi lehet ennek a következménye?

A káromkodás esetére vonatkozó szabályokat az iskola házirendjében találod meg. Alapvetően jogod van a szólásszabadsághoz, tehát a nyilvánosság előtt, az iskolában is elmondhatod a véleményedet és az ötleteidet, ha tiszteletben tartasz közben másokat. Figyelned kell arra, hogyan, milyen formában mondod el a saját véleményedet bármiről, bárkiről. Ez azt jelenti, hogy nem mindegy, hogy milyen stílusban, milyen szavakat használva teszed ezt. Tanáraidnak az oktatáson kívül amúgy is van egy olyan feladata, mely során nevelni próbálnak téged. Így nekik joguk és lehetőségük van felhívni a figyelmedet arra, ha nem megfelelően, tisztelettudóan beszélsz valakiről és ilyenkor az iskola házirendjében előírt felelősségre vonást alkalmazhatják veled szemben.

A jegyeimet befolyásolja, ha káromkodáson kapnak a suliban?

A házirendben leírtaktól is függ, de általában igen, a káromkodás befolyásolhatja a magatartásjegyedet. A magatartásod és a szorgalmad értékelését az osztályfőnök végzi, miután meghallgatta a többi tanár véleményét. Viszont a tanár nem fegyelmezhet téged a magatartásod miatt azzal, hogy rosszabb jegyet ad egy másik tantárgyból. Tehát azért senki nem kaphat például matekból egyest, mert rohangált a folyosón, vagy káromkodott az öltözőben.

Mi az, ami még belefér, és mi az, ami már nem?

Figyelj arra, hogy ne gúnyolj másokat, és ne szitkozódj, mert ezekkel már túl tudod lépni a véleménynyilvánítás határait. Ugyanis a másiknak is megvannak a jogai, a méltósága, amit könnyen meg lehet sérteni a nem megfelelő szóhasználattal. Ha például valótlan dolgot állítasz valakiről, vagy indokolatlanul csúnya szavakkal illeted, annak következményei lehetnek.

Megbüntethetnek azért, mert kifejtem az iskolában a politikai véleményemet?

A jogszabályok nagyon komolyan kimondják, hogy senkit (így sem felnőttet, sem gyereket) nem érhet hátrányos hozzáállás, megkülönböztetés a politikai nézetei, véleménye miatt. Jogod van elmondani a véleményedet minden téged érintő ügyben bármiről és bárkiről, otthon és az iskolában egyaránt. A felnőtteknek meg kell hallgatniuk téged. Ide tartozik az is, hogy jogod van a szólásszabadsághoz, tehát a nyilvánosság előtt is elmondhatod a véleményedet és az ötleteidet, ha közben tiszteletben tartasz másokat. Azaz figyelned kell arra, hogy hogyan, milyen formában mondod el a saját véleményedet bármiről.

Milyen formában fejthetem ki a politikai véleményemet?

A saját véleményedet ne keverd össze a tényekkel. Érdemes olyat állítani, amit bizonyítani, alátámasztani is tudsz, és mindezt tényszerűen, kulturáltan tenni. A megfelelő módon akár szóban, akár írásban a faliújságon vagy az iskolaújságban is leírhatod, mit gondolsz, de egy találó rajz vagy kép formájában is közzéteheted. Viszont nagyon figyelj arra, hogy ne ócsárolj, ne gúnyolj másokat, és ne szitkozódj, mert ezekkel már túl tudod lépni a véleménynyilvánítás határait.

Kiemelt kép: icons8.