Test

Mit jelent az, hogy jogom van az egészséges élethez?

A „Te hogy látod?” elnevezésű kutatás során gyerekeket kérdeztek arról, hogy eljutnak-e orvoshoz, ha betegek, elégedettek-e az ellátással, és komolyan veszik-e őket a panaszaikkal. A válaszaikból készített jelentésre az ENSZ is reagált.

Az egészséghez való jog

Jogod van az egészséges élethez. Fontos, hogy egészséges ételekhez juss, és úgy gondozzanak, hogy ne legyél beteg. Ha megbetegedsz, orvosi ellátást és gyógyszereket kell kapnod.

Mit mondtak a gyerekek?

A legtöbb gyerek hozzáfért az orvosi ellátáshoz (98%), azonban minden 3. gyerek elégedetlen volt ezzel. A gyerekek számára fontos az orvos viselkedése, az, hogy mennyire figyel oda rájuk, és mennyire veszi komolyan a problémájukat.

Sok gyerek azt mondta, hogy nem volt még szüksége mentális problémákkal, droggal vagy alkohollal kapcsolatos segítségre (60%), viszont 10-ből 4 gyereknek már akadt ezekkel gondja, viszont ebből csak 2 kért segítséget, és csak 1 volt elégedett az ellátással. Akik nem kértek segítséget, azt mondták, hogy azért nem tettek semmit, mert nem tudták, hogy mit csináljanak, szégyellték magukat, vagy nem volt olyan hely, ahova fordulhattak volna.

A gyerekek kicsit több mint felével beszéltek otthon és az iskolában is a drogokról és az alkoholról (60%). A szexuális felvilágosítás, úgy tűnik, sok helyen tabunak számít. A szexről a gyerekek kevesebb mint a felével beszéltek az iskolában, illetve otthon.

Mit mondott a Bizottság?

A Bizottság nagyon fontosnak tartja, hogy minden gyerek ingyenesen vehesse igénybe az egészségügyi ellátásokat. Az egészségügyben dolgozó fenőtteknek bizalmas és biztonságos légkört kell teremteniük a gyerekek számára. A jelentés hangsúlyozta, hogy ne kelljen szülői beleegyezés se a nőgyógyászati vizsgálatokhoz, se a pszichológus igénybevételéhez. 

A Bizottság felhívta Magyarország figyelmét arra, hogy az a cél, hogy kevesebb gyerek használjon drogokat vagy váljon függővé. Kialakult függőség esetén pedig segíteni kell a gyógyulást.

A szexuális felvilágosítást az iskolai tananyag részévé kell tenni, hogy a gyerekeknek megfelelő ismereteik legyenek, így elkerülhető legyen például a korai teherbe esés.

Olvasd el a teljes jelentést a gyerekjogokról (itt alul is letöltheted), és kövesd a hetente megjelenő cikkeinket a részletes eredményekről:

Kiemelt kép: Katie Williams.