Test

Menstruáció az iskolában: sokan átéljük, mégsem beszélünk róla

Lehet beszélni a suliban a menstruációról? Mi van, ha épp ott jön meg? Kérhetek a tanártól betétet? Annyira ciki ez a téma...

Biztosan az? Minden lánynak van olyan története, amikor az iskolában jön meg a menstruációja. Vagy azért, mert vészhelyzet alakult ki: váratlanul jött meg, épp tesióra következett, görcsölt a hasa, vagy egyszerűen csak kellemetlenül érezte magát a betét vagy a tampon miatt, esetleg egyáltalán nem tudott az órákon figyelni, mert a saját testével és érzéseivel volt elfoglalva.

Sokan sokféleképpen éljük meg

Ahányan vagyunk, annyiféleképpen érezzük magunkat ebben az időszakban. A menstruáció normális helyzetben nem okoz különösebb tüneteket, mégis sokan rossz érzéssel gondolnak a saját menstruációjukra. Nézzük, mi lehet ennek az oka!

Ebben az időszakban teljesen normálisak a hangulatingadozások. Főleg a menstruációt megelőző napokban fordulhat elő gyakrabban, hogy fáradtabb, feszültebb, esetleg sírósabb hangulatban vagy. Fontos, hogy tudd, ennek elsősorban biológiai oka van. Ebben sem vagyunk egyformák – van, aki mindezeket egyáltalán nem érzékeli. Viszont mindannyiunknak számít, hogy a környezetünk, a barátok és a családtagok hogyan reagálnak arra, ahogy éppen viselkedünk. Tehát az, ahogyan gondolkodunk a saját menstruációnkról, attól is függ, hogy a környezetünkben lévők mit gondolnak erről a témáról. Fel lehet-e hozni ezt a témát otthon, lehet-e az iskolában beszélgetni erről?

A menstruáció kezdeti időszakában, 10–12 évesen még nagyon kevés a lányok tapasztalata a saját testük (és a lelkük) működéséről, így az első menstruáció váratlanul érkezik – nem véletlenül épp abban az időszakban, amikor a testük is nagyobb és látványosabb változáson megy át. 11–16 éves lányok szerint a menstruációhoz a szégyen, a félelem és a kellemetlen érzés társul. Nagyon ciki szólni egy barátnőnek vagy egy felnőttnek az iskolában, pláne a boltba bemenni és kifizetni egy csomag betétet. Sajnos a tágabb környezetünk, a reklámok, a plakátokon a hirdetések sem abban támogatnak, hogy a menstruáció a test természetes működése, amelyet nem kell szégyellni.

Hogyan befolyásolnak a reklámok?

A tisztasági betétek és tamponok reklámjai a legtöbbször azt üzenik, hogy ha ezeket használod, akkor észre sem fogod venni, hogy menstruálsz, és a többiek elől is biztonságosan el tudod majd titkolni. Az rendben is van, hogy mások nem veszik észre, hiszen ez magánügy, az azonban nem mindenkire igaz, hogy ugyanúgy tud iskolába járni, tesiórán részt venni vagy uszodába menni. Hiszen nincs olyan tampon vagy betét, amelyik el tudja feledtetni, hogy épp menstruálsz. Olyan tényleg van, amit ha használsz, nem fogsz izgulni, hogy átázik-e a nadrágod, vagy be tudsz-e menni a medencébe, de attól még előfordulhat, hogy valakinek nem kellemes a tesiórán részt venni vagy 30 percet úszni.

Szerencsére vannak olyan reklámok, amelyek igyekeznek ledönteni azt a tabut, hogy a menstruációról nem lehet nyíltan beszélni vagy azt egyértelműen ábrázolni. Sokszor azonban a reklámok nem segítenek elfogadni a tested olyannak, amilyen, nem azt sugallják, hogy foglalkozz a testeddel-lelkeddel, inkább arra ösztönöznek, hogy titkold el a havi vérzést, folytasd az életed ugyanúgy, tegyél meg mindent azért, hogy szinte észre se vedd. Mindez azért nem jó, mert ha sokszor hallod, hogy ezekről a dolgokról nem beszélünk, akkor még egy sor más, nagyon fontos dologról sem lehet majd beszélni és beszélgetni. Márpedig az, ahogyan a saját testünkről gondolkodunk, meghatározza a menstruációnkhoz való viszonyunkat is. Ha inkább szégyelljük, akkor a saját testünk természetes működését is nehezebben fogadjuk el.

Van, ahol a menstruáció még mindig tabunak számít

Szoktatok az iskolában beszélgetni felnőttekkel, tanárokkal is a menstruációról? Mert barátnőkkel biztosan. De fontos lenne, hogy a felnőttektől is halljatok fontos információkat. Lehessen kérdezni tőlük, és kapjatok megnyugtató válaszokat is. Van néhány iskola, ahol ez a tanterv része, és időről időre hallanak a diákok olyan dolgokról, mint szex, menstruáció, abortusz, nőiség, pornó. Vannak azonban olyan iskolák is, ahol nem tartják fontosnak, hogy ezekről a témákról komolyan beszélgessenek a gyerekekkel.

Ezek a témák még mindig tabunak számítanak, akkor is, ha a gyerekek egymás között sokat beszélgetnek ezekről, és egy felnőttel csak ritkán osztják meg a kérdéseiket, a kételyeiket, az aggodalmaikat.

Lehet hiányozni a menstruáció miatt?

Vannak olyan lányok és nők is, akiknek az életüket jelentősen befolyásolja a menstruáció: nagy fájdalmat élnek át, görcsöl a hasuk, kellemetlenül érzik magukat ezeken a napokon. Világszerte lányok milliói hiányoznak az iskolából, amikor menstruálnak. De rendszeresen nem lehet havonta pár napot hiányozni sem az iskolából, sem a munkahelyről.

És nem is kell – elég, ha időben gondolsz rá: akár azért, mert még nem jött meg, akár azért, mert rendszertelenül jön, és néha váratlanul ér. Minden eshetőségre készen tarthatsz magadnál egy kis csomagot, amibe beletehetsz egy tartalék betétet, tampont, esetleg bugyit. Ne érezd cikinek, ha egy általad kedvelt tanárhoz fordulsz segítségért – nagy eséllyel ők is átestek azon, amin most te is.

Nem kellemes, ha az iskolában jön meg a menstruáció, de biztosan van olyan felnőtt ott is vagy idősebb barátnő, esetleg az iskolai védőnő, aki segíteni tud a kérdéseid megválaszolásában, vagy ha szükséges, a betét vásárlásában.

Stáhly Katalin pszichológus

Köszönjük a képet, sedoillustration!